program organizacija o zgodovini povezave blog slovenšcina
NEDELJA, 8. MAREC 2009

 

Živel 8. marec, Dan žena!

Stoti obletnici Dneva žena je posvečen celoten nedeljski program, ki vključuje javni performans, pogovor, razpis za oblikovanje plakatov na temo 8. marca, razstavo ter zborovski nastop.

Zasnova in organizacija: Lidija Radojević, Jelena Petrović, Andreja Kopač, Tanja Velagić in Ana Jereb.

 

12.00, center Ljubljane

Javni performans Živel 8. marec, Dan žena!

V počastitev Dneva žena bomo pripravile mimohod po starem mestnem jedru Ljubljane (zbirališče je na Prešernovem trgu).

 

18.00, Menza pri koritu
Okrogla miza

100 let od prve obeležitve Dneva žena

Govornice: Vesna Leskošek (Fakulteta za socialno delo), Milica Antić Gaber (Filozofska fakulteta), Irena Selišnik (Filozofska fakulteta), Mojca Ramšak (Fakulteta za podiplomski humanistični študij - ISH) in Vida Deželak Barič (Inštitut za novejšo zgodovino).

Soočenje različnih sodobnih pogledov na preteklost 8. marca, zgodovino ženskih gibanj in praks, pa tudi na načine spodkopavanja in razvrednotenja dosežkov ženske emancipacije in feminizma. Govora bo tudi o nujnosti nadaljevanja feminističnega družbenopolitičnega zavzemanja, predvsem na področju aktualne problematike slabšanja delovnih pogojev za ženske.

 

21.00, Menza pri koritu
Otvoritev razstave

Živel 8. marec, Dan žena!

Vsebinska refleksija ženskega boja za pravice, ki ga simbolno zastopa 8. marec. Kako preteklost vidi sedanjost? Kaj ji slednja dolguje? Razstava starih plakatov, govorov in letakov - in novih plakatov na temo 8. marca, ki so prispeli na razpis Rdečih zor.

Zborovski nastop

Kombinat (Slovenija)

Skupina tridesetih deklet je 27. aprila 2008 ustanovila garažni pevski zbor Kombinat. Prepevajo pesmi upora z vsega sveta z vero v vrednote kot so solidarnost, zvestoba ideji, srčnost in pogum.

 

<<<<<<NAZAJ

 

***********************************************************

Web: Anna Ehrlemark

Creative Commons License