program organizacija o zgodovini povezave blog slovenšcina

Živel 8. marec, Dan žena!

 

Tudi letos bomo v okviru festivala Rdeče zore pocastili Dan žena, ki bo z letom 2009 že stoti po vrsti, čemur bo posvečen celoten nedeljski program. Ker želimo visoko obletnico obeležiti večplastno, z razmislekom in aktivno interpretacijo pomena 8. marca, smo vanj vključile javni performans, pogovor, razpis za oblikovanje plakatov na temo 8. marca, razstavo ter zborovski nastop.

Zasnova in organizacija: Lidija Radojević, Jelena Petrović, Andreja Kopač, Tanja Velagić in Ana Jereb.

 

12.00, center Ljubljane
Javni performans
Živel 8. marec, Dan žena!

V počastitev Dneva žena bomo pripravile mimohod po starem mestnem jedru Ljubljane (zbirališče je na Prešernovem trgu).

 

18.00, Menza pri koritu
Okrogla miza
100 let od prve obeležitve Dneva žena

Govornice: Vesna Leskošek (Fakulteta za socialno delo), Milica Antić Gaber (Filozofska fakulteta), Irena Selišnik (Filozofska fakulteta), Mojca Ramšak (Fakulteta za podiplomski humanistični študij - ISH) in Vida Deželak Barič (Inštitut za novejšo zgodovino).

Moderatorici: Jelena Petrović, Lidija Radojević

Okrogla miza v okviru letošnjega mednarodnega festivala Rdeče zore bo posvečena zgodovini in ovrednotenju 8. marca, dogodku, ki je v zgodovini znan kot prvi državni dan žensk. Ustanovljen je bil z deklaracijo Socialistične stranke Amerike leta 1909. Leto dni pozneje, na prvi mednarodni ženski konferenci v Kopenhagnu, ki je potekala v okviru Druge internacionale, pa je ta praznik, kot simbol ženskega boja za volilno pravico, na pobudo Klare Zetkin postal mednaroden. Od leta 1911 so ga postopoma začeli aktivistično proslavljati po vsem svetu, obenem pa je skozi čas pridobival nov pomen in cenzurirano zgodovino.

Prav zaradi te dvojne zgodovine bodo osrednje teme razprav na okrogli mizi politika spomina, ženski aktivizem in prezrto angažirano delovanje žensk v mednarodnemu kontekstu, aktualna problematika slabšanja delovnih pogojev žensk (polovični delovni čas, neenako plačevanje za delo, izravnava starostne dobe za pokojnino) in nekatera še vedno temeljna ženska vprašanja (npr. spolna diskriminacija, splav, nasilje, prostitucija, seksistične medijske reprezentacije, ipd). Namen okrogle mize je predstaviti različne sodobne poglede na preteklost 8. marca in zgodovino ženskih gibanj in praks, pa tudi na načine ignoriranja, spodkopavanja in razvrednotenja dosedanjih dosežkov ženske emancipacije, feminizma in drugih oblik ženske angažiranosti v javnem prostoru. Govora bo tudi o nujnosti nadaljevanja feminističnega družbenopolitičnega zavzemanja.

 

21.00, Menza pri koritu
Otvoritev razstave
Živel 8. marec, Dan žena!

Namen razstave je poskus vsebinske refleksije ženskega boja za pravice, ki ga simbolno zastopa ravno 8. marec. Naš namen je pokazati, kako preteklost vidi sedanjost in kaj ji slednja dolguje. Kaj je bil politično-aktivistični boj nekoč in kaj ta pomeni danes. Pokazati na njegovo trdoživo preteklost ter opomniti na nujnost nadaljevanja političnega aktivizma v teoriji in praksi na področju t.i. ženskih vprašanj, ki jih sodobnost brutalno prinaša na dan. Pod krinko liberalizma se ženskam danes ponovno kratijo pravice za delo in vsakdanje življenje, kar pomeni ignoriranje temeljnih izborjenih pravic feminizma in drugih oblik ženskega aktivizma.

Zborovski nastop
Kombinat (Slovenija)
Garažni ženski pevski zbor Kombinat je skupina tridesetih deklet, ki so se na dan upora, 27. aprila 2008, zbrale na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenile, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Ideja o takšni pevsku skupini se je rodila mesec dni prej, na dekliščini ene od članic. Zase pravijo: "Nismo nostalgične, pojemo z vero v vrednote, kot so solidarnost, zvestoba ideji, srčnost in pogum."

http://kombinatke.blogspot.com/

 

***********************************************************

Web: Anna Ehrlemark

Creative Commons License