Drage ženske, moški in ostali,

festival žensk Rdeče zore vas vabi na praznovanje. Nekoč smo 8. marca praznovale mednarodni dan žena, a so praznik v teh krajih zavrgli skupaj s spominom na boje, ki so jih v preteklosti bile naše politične zaveznice. Rdeče zore smo si dovolile odmik od ustrežljivosti, zato praznujemo dan žensk in vam namesto rož za 8. marec podarjamo partizanske pesmi v izvedbi Ženskega pevskega zbora Društva upokojencev iz Idrije.

Feministični festival Rdeče zore ni separatističen in ne obremenjujemo se z iskanjem biološkega ali celo značajskega »bistva« žensk. Iz metafizike »ženstvenosti« in »možatosti« pozornost preusmerjamo v vsakdanje podcenjevanje in izkoriščanje žensk in moških v neoliberalni patriarhalni družbi. V času, ko je doma in drugod ponovno na pohodu nova desnica, vas, politične sorodnike, vabimo na pogovor o spol(nosti)ih, strpnosti, enakih možnostih in družbeni pravičnosti.

Rdeče zore so tudi queerovski festival, ki si je dovolil odmik od »usode«. Prekinjamo s pričakovanji, navadami, predstavami in vlogami, ki nas potiskajo v ta ali oni spol. Ne maramo sovraštva med spoli. Podpiramo ustvarjalnost in druženje vseh udeleženk in udeležencev, ki izprašujejo samoumevnosti meja, ki nas ločujejo in osamijo glede na spol. Z izborom filmskih in video projekcij o zajebavanju s spolom želimo pokazati mnogoterost, spremenljivost in zamenljivost spolnih preoblek, saj smo prepričane, da je v sproščenih prostorih svobode življenje lepše in lažje. Zato vas vabimo na praznovanje.

Smrt fašizmu – svoboda spolom!
Vaše Rdeče zore.


 
   
© RDEČE ZORE 7  |  Email  |  Web: Urška Merc
program Rdece zore 7 organizacija Rdece zore 7 prijava Rdece zore 7 english Rdece zore 7 o imenu Rdece zore o zgodovini Rdece zore Rdece zore 7 povezave - Rdece zore 7