O zgodovini festivala Rdeče zore

Pobudnice festivala žensk Rdeče zore smo leta 2000 na Metelkovi delovale v okviru društev KUD Mreža, ŠKUC–LL, Monokel in v medtem že zamrlih Ženskem centru in Kasandri. Povezalo nas je izpraševanje položaja žensk v neločljivem spletu umetnosti, kulture, politike, aktivizma in vsakdanjega življenja. Izkazalo se je, da ženske tudi na Metelkovi opravijo večino organizacijskih in ustvarjalnih, a obenem nevidnih del, ki so pogoj za delovanje in živost tako velikega avtonomnega kulturnega centra. Odločile smo se, da na mednarodni dan žena, 8. marec, organiziramo festival, ki bo javni prostor razprl za druženje in izražanje žensk na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju.

Nismo se obremenjevale z iskanjem »bistva« žensk, saj so feministični boji preteklosti pokazali, da vprašanje z opredeljevanjem skupnih bioloških ali celo značajskih potez žensk zastira pogled; pozornost iz vsakdanjega podcenjevanja in izkoriščanja žensk in moških v patriarhalni družbi preusmerja v metafiziko »ženstvenosti« in »možatosti«. Namesto utrjevanja meje ali celo sovraštva med spoloma, je festival Rdeče zore ustvarjalnost in druženje vseh udeleženk in udeležencev izkoristil za izpraševanje samoumevnosti meja, ki ne ločujejo in osamijo spolov, temveč ljudi.

Od samih začetkov festival Rdeče zore prestavlja delo ustvarjalk in aktivistk, ki delujejo na območju Metelkove mesta. K sodelovanju vabi politično sorodne avtorice z Balkana in iz drugih dežel. Že leta 2001 je srečanje nizkoproračunskih in volunterskih obrobij iz Metelkove mesta potovalo tudi na druga prizorišča: v MC Podlaga (Sežana), v Pekarno (Maribor) in Mostovno (Nova Gorica). Ob tem se je tudi krog snovalk Rdečih zor znatno razširil, saj je vsak mladinski center ali klub k festivalu pritegnil lokalne ustvarjalke. Tretje leto so se organizatorkam in ustvarjalkam Rdečih zor pridružile Galerija Alkatraz, KUD Anarhiv, Radio Študent, DZAČ, Zavod CrossConversationCut, kamera REVOLTA, kino iNVISIBLE, kasneje pa tudi feministični debati krožek iz Fakultete za družbene vede, Teater Gromki, MKC Koper, MIKK Murska Sobota, žonglerska skupina iz Menze pri koritu in številne posameznice in posamezniki brez nadimka. Čeprav se nekatere od naštetih skupin ne istovetijo z nobenim od feminizmov, jih je k sodelovanju zavezalo prepričanje, da je promocija ustvarjalnosti žensk še vedno potrebna – in da identitetna enotnost vélikega subjekta Žensk ni nujen pogoj za naša druženja…

Letos bo festival potekal v prostorih AKC Metelkova mesto (Klub Monokel, Menza pri koritu, Klub Gromka, SOT 24,5 in Galerija Alkatraz), istočasno pa tudi v Murski Soboti (MIKK), Sežani (MC Podlaga) in Kopru (MKC Koper).


RDEČE ZORE 3
/ 2002

RDEČE ZORE 4 / 2003

RDEČE ZORE 5 / 2004

RDEČE ZORE 6 / 2005

 
   
© RDEČE ZORE 7  |  Email  |  Web: Urška Merc
program Rdece zore 7 organizacija Rdece zore 7 prijava Rdece zore 7 english Rdece zore 7 o imenu Rdece zore o zgodovini Rdece zore Rdece zore 7