Vesna Eča Dvornik
Plesna predstava Opeklina

Četrtek, 10. marec ob 21.00 v Menzi pri koritu

Biografija
Plesalka in koreografinja Vesna Eča Dvornik je po študiju na ljubljanski AGRFT leta 1981 odpotovala v Pariz, kjer je najprej študirala različne plesne tehnike – klasične, moderne in tradicionalne (afriški in brazilski plesi), kasneje pa tudi postmoderne plesne tehnike: plesni kontakt in improvizacijo, release, body mind, meteorologijo telesa, buto ples, feldenkrais, anatomijo in kineziologijo za plesalce, svoj glas pa je urila z Roy Heart Theatrom. Redno spremlja in sodeluje pri številnih tečajih iz kompozicije z različnimi pedagogi (Karin Waehner, Jacqueline Robinson, Marc Tompkins...). Plesu se je približala tudi s teoretične strani. Najprej na Univerzi IV (Sorbona, Pariz) na Oddelku za koreografijo, podiplomski študij pa je nadaljevala na Univerzi Paris VIII na Oddelku za filozofijo in estetiko plesa – zaključila ga je z nalogo Figuracija in abstrakcija v sodobnem plesu. Med študijem se je posvečala plesu, glasbenosti giba, zaznavam plesne predstave in kompoziciji (s koreografinjami Odile Duboc, Stephanie Aubin, Susan Buirge...). Že od samega začetka je v osprednju njeno lastno koreografsko in pedagoško delo. Ustvarila je številna, predvsem solistična, koreografska dela v katerih išče predvsem lastno plesno in občečloveško identiteto.
Med drugim je bila nagrajenka plesnega natečaja EVROPA PLES EVROPA pod vodstvom francoske koreografinje Karin Saporte.

http://etcha.free.fr


Plesna predstava Opeklina

Koncept, izvedba, koreografija in besedilo: Vesna Eča Dvornik
Glasbena lepljenka: Jonathan Harvey, Michael Levinas, Elvis Presley
Kostum in scenografija: Helene Lepetit, Vesna Eča Dvornik
Čas trajanja: 50 minut
Ečine predstave niso konceptualne niti reprezentativne. Zanimajo jo fizična stanja, jezik in notranje podobe, ki jih ta ali oni gib vzbudi. Predstava je srečanje, presek danega trenutka, ne začetek ne zaključek, pač pa gibanje, sprememba, nastajanje... Opeklina zastavlja vprašanja, ki pečejo, žgejo, zaznamujejo. Kdo smo? Kaj smo? Kakšna je naša narava? Posebej še narava ženske, koreografinje in plesalke. Je želja po ustvarjanju, spočetju nujno erotična?
S plesno predstavo Opeklina je Eča Dvornik pred dvema letoma premierno nastopila v Zagrebu na koreografski platformi, v dvorani ŠTUK v Mariboru in na festivalu Nous n‘irons pas a Avignon v francoskem mestu Vitry-sur-seine.

© RDEČE ZORE 6 . Email . Oblika: Phant&Puntza