Predavanje
Sarah Lunaček: Kdo dela več?

Petek, 11. marec ob 20.00, Klub Gromka

Ko smo z ženskami na planjavah Azawaka v Nigru kopale luknje za postavitev šotorov in se odpravljale daleč po vodo, da bi skuhale kosilo, medtem ko so moški že uživali zasluženi počitek v senci, so se mi porajala vprašanja o delitvi dela med spoloma. Pozanimala sem se pri moških in ženskah, kaj menijo, čigavo delo je težje. Odvisno od sezone, je bil običajen odgovor. Sedaj, ko se veliko selimo, je za ženske težko, toda v vroči sezoni, bolj trpijo moški, ki cel dan vlečejo vodo iz vodnjaka, da bi napojili živino.

Čeprav se je moja raziskava osredotočala na povsem drugo področje, sem ob strani ohranila zanimanje tudi za to temo. Svoja priložnostna opažanja bi rada strnila v pripoved dopolnjeno z video gradivom o delitvi in dojemanju dela na različnih področjih, kjer živijo Tuaregi v Nigru, tako med nomadi kot v mestu.

Sara Lunaček je diplomirana etnologinja in kulturna antropologinja. Doslej se je posvečala predvsem afriškim in etnografskim filmom. Trenutno je mlada raziskovalka na Oddelku za azijske in afriške študije Filozofske fakultete v Ljubljani. Za pripravo doktorske teze iz socialne antropologije na temo percepcij Evropejcev in predstav o Zahodu je opravila enoletno terensko raziskavo med Tuaregi v Nigru.

© RDEČE ZORE 6 . Email . Oblika: Phant&Puntza