O imenu in zgodovini festivala

Festival je ime prevzel po iznajdljivem otroku ulice, revni junakinji iz mladinske zgodbe Die rote Zora und ihre Bande nemškega pisatelja Kurta Helda, kjer v vojni osiroteli otroci spoznajo, da samo skupaj lahko kljubujejo nepravičnemu svetu odraslih. (Delo žal ni prevedeno v slovenščino.) Rdečelasa Zora je navdihnila tudi feministično aktivistično skupino Rote Zora, ki jo od leta 1974 in prve eksplozije, ki je odjeknila v sodni palači mesta Karlsruhe, povezujejo s terorizmom. Njeni cilji so še vedno aktualni: poleg temeljne pravice do splava je Rote Zora zagovarjala in se borila za vidnost žensk, njihovo pravico do izražanja in druženja v prostorih javnega, ki jih je opredelila kar po svoje – nehierarhično, neizkoriščevalsko in protikapitalistično.

Ustvarjalnost, druženje in delo udeleženk Rdečih zor – naj k festivalu pristopajo kot nastopajoče, obiskovalke, sodelavke ali pač teh vlog sploh ne ločujejo – izprašuje samoumevnost meja, ki ne ločujejo spolov, temveč ljudi. Nič čudnega, da ljudska pamet ob rdeči zori le zmaja z glavo in napove poslabšanje. Molči ob upih, ki jih v rdečino jutra že šest let polagamo na festivalu Rdeče zore.

* * *
Peščica pobudnic festivala žensk Rdeče zore je leta 2000 delovala v Ljubljani na Metelkovi v okviru društev KUD Mreža, ŠKUC–LL in medtem zamrlega Ženskega centra in Monokel–Kasandre. Rdeče zore so se prvič odvijale na štirih prizoriščih na Metelkovi, otvorile duri produkciji žensk, ki so delovale na metelkovskem ozemlju in obenem tja povabile tudi ustvarjalke iz balkanske in srednjeevropske soseščine. Srečanje nizkoproračunskih in volunterskih obrobij z neizogibno političnim težiščem je že leta 2001 z Metelkove potovalo tudi na druga prizorišča: Podlago (Sežana), Pekarno (Maribor) in Mostovno (Nova Gorica), ob tem pa se je tudi krog snovalk Rdečih zor znatno razširil.

Galerija Alkatraz, KUD Anarhiv, Radio Študent, DZAČ, Zavod CrossConversationCut, kamera REVOLTA in Kino iNVISIBLE so skupine in društva, ki so se poleg posameznic brez nadimka, po letu 2001 pridružile snovanju in izvedbi festivala. Povezalo jih je izpraševanje položaja žensk v neločljivem spletu umetnosti, kulture, politike in vsakdanjega življenja, četudi se mnoge ne istovetijo z nobenim od feminizmov. Feminizem Rdečih zor pa je menda razviden iz prvega, drugega, tretjega, četrtega, petega in letos šestega srečanja, ki je pred nami. Naj rečem bobu bob? Ženskam, moškim in vsem, ki smo vmes – domišljijo, čas, prostor, vino,... kruh s priboljški, prebranac,... svobodo in drug drugega!

* * *
Letos bo festival potekal v prostorih AKC Metelkova Mesto (Klub Monokel, Menza pri koritu, Klub Gromka, SOT-24,5, Galerija Celica in Galerija Alkatraz), istočasno pa tudi v Murski Soboti (MIKK), Mariboru (Pekarna) in Kopru (MKC).


RDEČE ZORE 3 / 2002

RDEČE ZORE 4 / 2003

RDEČE ZORE 5 / 2004

© RDEČE ZORE 6 . Email . Oblika: Phant&Puntza